Kníratý movember. Choďte včas na preventivní prohlídky prostaty, upozorňují urologové z FN Olomouc

9. 11. 2021

Stejně jako dušičkové plískanice, mladé víno či svatomartinská husa jsou již řadu let pevnou součástí listopadu kníry zdobící mužské tváře. Vousatá ozdoba nad horním rtem je připomenutím akce Movember upozorňující na prevenci rakoviny prostaty a varlat coby nejčastějšího nádorového onemocnění v mužské populaci. A právě prevence je podle odborníků z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc klíčovým způsobem boje s touto obávanou nemocí.

  • Movember je charitativní a každoročně se konající genderově zaměřená akce. Účelem charity je získání finančních prostředků a zároveň zvyšování povědomí o zdraví mužů. Zvláštní pozornost je věnována podpoře zdravého životního stylu mužů a osvětě v oblasti mužských onemocnění, jakými jsou rakovina varlat a rakovina prostaty. Dalším cílem akce je upozornit na problematiku duševního zdraví a sebevražd.

 

„Nejvíce rizikovým faktorem pro vznik karcinomu prostaty je věk. Mezi šedesátkou a sedmdesátkou mají muži zhruba třicetiprocentní pravděpodobnost, že touto chorobou onemocní. Proto je nesmírně důležité, aby se po čtyřicátém roce věku nechali vyšetřit všichni ti, kdo mají v rodině maligní onemocnění a zvlášť právě karcinom prostaty, a po padesátce bez výjimek každý muž,“ upozorňuje přednosta Urologické kliniky FN Olomouc prof. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D.

Během koronavirové epidemie zaznamenalo jeho pracoviště, které patří ke špičkovým nejen v rámci České republiky, citelně nižší záchyt případů časného stadia rakoviny prostaty a naopak zvýšený počet případů, kdy pacienti přicházeli již s pokročilým stavem nemoci. „Přitom máme k dispozici statistiky z celého světa, které jednoznačně prokazují nepřímou úměru mezi včasným odhalením nádoru a úmrtím na něj. Například u okolních zemí, s nimiž máme stejný genetický základ i životní styl včetně například složení stravy, jsou Slovensko a Polsko v záchytu karcinomu prostaty za námi, ale v počtu úmrtí v negativním smyslu před námi. A třeba Německo a Rakousko to mají přesně naopak,“ argumentuje profesor Študent, proč mají preventivní prohlídky podporované právě kampaní Movember svůj stěžejní význam.

Pokud se karcinom prostaty podaří odhalit včas, tedy před tím, než zhoubný nádor metastázuje, je nadějí na úplné uzdravení pacienta prostatektomie, neboli operační odstranění napadené prostaty. Na olomoucké Urologické klinice se prakticky bez výjimek používá k tomuto výkonu americký robotický systém da Vinci Xi. „Od roku 2009, kdy jsme ještě předchozí generaci robota získali, až do konce letošního srpna, jsme na robotovi provedli celkem 2665 roboticky asistovaných radikálních prostatektomií. V tomto směru je Olomoucký kraj jednoznačně na prvním místě v rámci celé České republiky. Přispívá k tomu i to, že nás vyhledávají také pacienti ze Zlínského, Pardubického a částečně i Moravskoslezského a Jihomoravského kraje,“ vypočítává Vladimír Študent. „Letos předpokládáme, že padne dosavadní rekord v počtu provedených robotických výkonů. Na konci října jsme jich udělali už 400, celkem jich bude odhadem přes 450. Obrovskou výhodou těchto operací je, že jsou minimálně invazivní, takže pacient nevyžaduje následnou intenzivní péči. Proto ani COVID-19, který do značné míry ochromil činnost našich JIP oddělení, robotickou operativu nezastavil,“ konstatuje přednosta kliniky. A znovu připomíná všem mužům pravdu, která platí nejen v listopadu: Chcete-li mít šanci porazit rakovinu prostaty, choďte včas na preventivní prohlídky!

  • prof. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D.

 

Fotogalerie: Na Urologické klinice se k prostatektomii (operační odstranění napadené prostaty) prakticky bez výjimek používá k tomuto výkonu americký robotický systém da Vinci Xi.