Chlapi, je Movember! Už jste byli na preventivním vyšetření?

23. 11. 2023

Pánové, už to určitě víte a znáte. K listopadu neodmyslitelně patří nejen Dušičky, lahodná svatomartinská husa nebo degustace mladého vína, ale taky Movember, tedy akce, která upozorňuje na důležitost prevence rakoviny prostaty a varlat coby nejčastějšího nádorového onemocnění v mužské populaci. A pokud byste o Movembru nevěděli, podívejte se kolem sebe, kolik kamarádů a kolegů nebo sportovců si najednou nechalo vyrůst jeho symbol – knír. Movember je totiž složenina dvou anglických slov, knír (moustache) – vyjadřující typicky mužský znak – a listopad (November). Vousatou ozdobu nad horním rtem nosí po celý listopad i lékaři a zdravotníci z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Všem mužům, kteří se rozhodnou zajít na preventivní vyšetření, vyjádřily namalovaným knírkem podporu i jejich kolegyně.

  • Kdo jiný než zdravotníci z Urologické kliniky by měl upozornit, že listopad se pojí s akcí Movember! Pánové si nechali narůst kníry, dámy si je alespoň namalovaly... 

 

Nejvíce rizikovým faktorem pro vznik karcinomu prostaty je věk. U mužů ve věku 60 – 70 let je až třicetiprocentní pravděpodobnost, že touto chorobou onemocní. „Proto je nesmírně důležité, aby se po čtyřicátém roce věku nechali vyšetřit všichni ti, u kterých se v rodině vyskytuje karcinom prostaty, nebo mají prokázanou genetickou mutaci BRCA 2. Po padesátce pak bez výjimek každý muž,“ upozornil již dříve přednosta Urologické kliniky FN Olomouc MUDr. Igor Hartmann, Ph.D. Absolvování preventivních prohlídek by podle něj mělo být běžnou součástí života každého člověka, i když se cítí fit a nemá pocit, že má jakékoli zdravotní obtíže. U karcinomu prostaty je přitom znepokojující fakt, že onemocnění se ve většině případů rozvíjí, aniž by si muži povšimli symptomů již v raném stádiu.

Preventivní prohlídky podporované kampaní Movember mají pro včasné odhalení nemoci stěžejní význam. Pokud se karcinom prostaty podaří odhalit včas, tedy před tím, než zhoubný nádor metastázuje, je nadějí na úplné uzdravení pacienta prostatektomie, neboli operační odstranění napadené prostaty. Urologům FN Olomouc při tomuto výkonu pomáhá americký robotický systém da Vinci Xi. Alternativou chirurgického postupu je radioterapie. Onkologická klinika FN Olomouc využívá k ozařování zhoubných nádorových onemocnění tři nové lineární urychlovače.

Takže znovu: Preventivní prohlídka je klíčová pro včasnou diagnostiku a léčbu. Tak si, pánové, zařiďte termín u svého urologa ještě dnes. Podrobné informace a kontakty na urologické ambulance najdete tady: https://objednejse.muziprotirakovine.cz/